top of page
Yazarın fotoğrafıDERYA KALE ERDEMLİ

KDV Oran Değişikliği İçin Netsis ERP'de Yapılacak Düzenlemeler

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2023

07 Temmuz 2023 Tarihli ve 32241 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 7346 sayılı karar ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV oranları aşağıdaki şekilde değişmiştir,

  • Genel KDV oranı %18’den %20’ye yükseltilmiştir.

  • %8’lik indirimli KDV oranı %10’a yükseltilmiştir.

  • %1’lik indirimli KDV oranında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

  • Diş fırçası, macunu ve diş ipleri dışındaki temizlik ürünlerinde daha önce %8 olarak uygulanan KDV oranı %20’ye yükseltilmiştir.

Söz konusu KDV oranı değişiklikleri 10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Netsis ERP ürünleri içinde ilk aşamada yapılabilecek düzenlemeler aşağıda belirtilmektedir.

Saygılarımızla, Brainy Academy Eğitim Hizmetleri Ekibi


Stok Kartı Kayıtlarında Yapılması Gereken Değişiklikler

1. Stok Kartı Kayıtları ekranında "Satış KDV Oranı" ve "Alış KDV Oranı" alanları manuel olarak değiştirilebilmektedir.

2. Ayrıca Stok>İşlemler>Hızlı Değişiklik menüsü ile de toplu olarak değiştirilebilir. (Hızlı değişiklik ile yapamıyorsanız stok kartı grid excel özelliğini kullanınız.4. madde)

Stokların kartlarında "Satış KDV Oranı" ve "Alış KDV Oranı" değeri 8 iken, bu değerin 10 olarak değiştirilmesi aşağıdaki adımlarla sağlanabilir.




Hızlı değişiklik ekranında "Tablo Seçimi" sekmesinde "Stok Sabit" seçeneği işaretlenir.


"Aralık/Maske" sekmesinde KDV oranlarının değişmesi istenen stoklar için, "Stok Kartı Sahaları" alanından kısıt verilmek istenen alan seçilir. Seçilen saha çift tıklanarak "Kısıt Verilecek Sahalar" alanına atılır.

Örnekte, "Satış KDV Oranı" ve "Alış KDV Oranı" sahası 8 olan stokların KDV oranlarına kısıt verebilmek için; "Stok Kartı Sahaları" kısmında bu sahalar seçilir ve "Kısıt Verilecek Sahalar" kısmına eklenir. Eklenen alanlara çift tıklanarak "Eşit","8" tanımlaması yapılıp aşağı ok işareti ile kaydedilir.





Sonraki adımda "Değiştir" sekmesinde, aynı şekilde "Stok Kartı Sahaları" kısmından değiştirilmek istenen saha seçilip çift tıklanarak "Kısıt Verilecek Sahalar" kısmına atılması sağlanır. Ardından bu alanlar çift tıklanarak "Hangi Sahaya Göre" = "Satış KDV Oranı" "Hesap Tipi" = "Sabit" "Sabit Değer" = "10" tanımlaması yapılıp aşağı ok işareti ile kaydedilir.





Son olarak "Onaylı değiştir" veya "Değiştir" butonu ile yapılan değişikliğin stok kartlarına yansıtılması sağlanır. "Onaylı değiştir" butonu ile işlem yapılırsa her stok için tek tek onaylama yapılması gerekecektir. Kontrollü değişiklik yapılmak istendiği durumlarda kullanılabilir. "Değiştir" butonu ile de verilen kısıtlara uyan stoklara toplu şekilde güncelleme yapılacaktır.




Aynı işlem adımları KDV oranı 18 'den 20 'ye çıkarılacak olan stoklar içinde uygulanabilir.


3. 153 ve 600 hesaplar bazında kdv oranına göre farklılaştırma mevcut ise;


Muhasebe Detay Kodu alanında %10 ve %20 lik detay kodlarını açmalısınız. Değişikliği Hızlı Değişiklik ekranından yapabilirsiniz(Hızlı değişiklik ile yapamıyorsanız stok kartı grid excel özelliğini kullanınız.4. madde)




4. Toplu Değişiklik Yapılması İsteniyorsa;

Stok kartlarında toplu değişiklik yapmak için stok kartı kayıtları ekranında sağ klikè Gönder excel ile sadece stok kodları kalacak şekilde yanlarına kdv kodları ve muhasebe detay kodlarını da ekleyerek aşağıdaki gibi bir excel oluşturabilirsiniz




Oluşturduğunuz exceli kaydedin ve sürükle bırak yöntemi ile stok kartı kayıtları grid ekranına sürükleyin.(xls olarak kaydedebilirsiniz.)




İlgili sahaları seçerek İleri butonuna basınız.



Excel kayıtlarınız karşınıza gelecektir. Aktar butonuna basınız. Sonuç olarak değerleriniz güncellenecek.


Entegrasyon Kodlarında Yapılması Gereken Değişiklikler

Entegrasyon Kodlarında "Fatura KDV" ve "Fatura İade KDV" sekmelerindeki KDV oran sayısı arttırılarak yeni oranlara ait KDV hesapları tanımlanabilir.

KDV oran değişikliği öncesindeki tanımlar;



KDV oran değişikliği sonrasındaki tanımlar



160 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page