top of page

SAP'DE MÜŞTERİLERDEN ALINAN SİPARİŞ AVANSI

Merhabalar arkadaşlar. Bugün sizlerle birçok SAP kullanıcısının bilmediği bir işlemden bahsedeceğim.


Müşterilerden bir işin yapılması veya bir malın satışı için sipariş avansı alırız. Tek düzen muhasebe sistemine göre bu tarz sipariş avansı işlemlerinde alınan avansın 340 Alınan Sipariş Avansları hesabına işlenmesi gerekir. Ancak birçok ERP Programında bu işlemle ilgili bir kolaylık olmadığı için ancak hesap dönemi sonlarında 120 Alıcılar hesaplarında oluşan ters bakiyelerin 340 Alınan Sipariş Avansları hesabına virmanlanması sonucu bilançolar doğru bir şekilde hazırlanır.


Fakat SAP bu işlem için çok güzel bir kolaylık sağlamış. Bu kolaylık sayesinde alınan sipariş avansı müşteriler modülü ayağında cari hesaba işlenirken genel muhasebe ayağında ise 340 Alınan Sipariş Avansları hesabına işlenmektedir. Yani bilanço döneminde yapılması gereken virman işlemlerini beklemeden biz aslında bankamıza gelen havalenin bir iş avansı kaynaklı mı yoksa daha önce kesilen bir faturaya istinaden mi geldiğini hemen görebiliyoruz. Bu da karar alıcılara yol gösterici oluyor.


Gelin birlikte nasıl yapacağımızı görelim.

  1. Müşteriler-Kayıt-Peşinat altında bulunan F-29 Transaction koduna geliyoruz.

2. Belge Tarihi, Belge Türü, Şirket Kodu, Referans Numarası ve Başlık Bilgileri gibi üst bilgilerimizi dolduruyoruz. Sıra havaleyi gönderen müşteri seçimi ve ÖDK(Özel Defter-i Kebir) göstergesini seçmeye geliyor. Burada püf noktası burası ÖDK'yı sistemimizde tanımlanan Peşinat göstergesi olan A seçiyoruz. (sizin uyarlamanızda başka bir harfle tanımlama yapılmış olabilir) Akabinde banka bilgileri ve tutar yazdıktan sonra enter tuşuna basabiliriz.


3. Gelen ekranda tutarı kopyalamak için * metin kopyalamak için + tuşlarına basıyoruz. Valor tarihini de yazdık mı işlem tamam. Enterlayarak değerlerin gelmesini sağlıyoruz. Burada önemli olan şey ise sağ üstte ana hesabın 340 Alınan Sipariş Avansları olmasıdır.


4. Belgemizi simüle ettiğimizde ise 40 ile 102 Banka Hesabı borçlanırken 19A ile Cari hesabın alacaklandığını görürüz. Bu şekilde müşteri cari hesabını görüntülerken raporlama filtreleri girilerek sipariş avansı kaydının raporlamasını yapabiliriz.


5. Son olarak defter-i kebir simülasyonda 19A kayıt anahtarında muhasebede 340 Alınan Avanslar hesabını görerek fişimi tamamlarız.


Sonraki aşama ise F-39 mahsuplaştırma.

Okuduğunuz için teşekkürler. Yazımızı beğendiyseniz lütfen beğen butonuna basınız belki de bir sonraki yazımızda F-39 Transaction koduna değiniriz.

Blog yazılarımızdan haberdar olabilmek için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.



DERYA KALE ERDEMLİ

SMMM&DENETÇİ&EĞİTMEN

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page